бул. Христо Смирненски 1
ет. 1, каб. 109

0884 356 725

Тел. номер

Обявиха грипна ваканция за учениците във Варна и областта

Fac-Web

Всички ученици във Варна и областта излизат в грипна ваканция е решението на свиканата по спешност Областната комисия за борба с острите респираторни заболявания и грипа, предаде репортер на Moreto.net.

Информацията съобщи д-р Янка Драганова – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Варна след приключилото заседание на комисията.

Грипната ваканция е в сила за цялата област Варна от 28 януари до 5 февруари включително. Учениците трябва да се върнат в класните стаи отново на 6 февруари.

Освен за Варна грипната ваканция важи и за всички населени места на територията на общините Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия, Суворово.

Следващото заседание на комисията ще се проведе от 14 часа на 5 февруари. Тогава ще бъде решено дали ваканцията ще бъде удължена.

Има рязко завишение на заболелите от последните дни, петък, събота, неделя и днес, съобщиха отще от комисията. Цифрата на заболелите се е увеличила до 157 на 10 хиляди души и в с много висок интензитет на разпространение, като най-висок е процента при учениците.

Освен, че се прекратяват учебните занятия се спират плановият прием, плановите операции и свижданията в лечебните заведения.

Прекратяват се детските и женски консултации, както и на профилактичните имунизации и реимунизации.

Сред мерките е и забрана за провеждане на мероприятия с масов характер на територията на областта.

Стриктно да се провежда сутрешно наблюдение за недопускане на заболели деца в детски градини, да се спазва строг противоепидемичен контрол, да не се допускат групи при провеждане на общи мероприятия в детските градини.

Лечебните заведения да имат готовност да предприемат допълнителни мерки за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да се определят кабинети за обслужване на пациенти.

Коментари