бул. Христо Смирненски 1
ет. 1, каб. 109

0884 356 725

Тел. номер

Детето кашля: Как да му помогнем с перкусионен масаж

Детето кашля

1. Поставете бебето да легне по корем като под коремчето е добре да сложите малка възглавничка, така че главата да е на по-ниско ниво от таза.

100nn

2. Погладете гърба с леки движения със затоплени ръце, така че кожата да се отпусне. По време на масажа избягвайте областта на гръбнака.

101

3. Движете дланите на ръцете си по протежение на гръбнака нагоре-надолу до нивото на раменете и обратно до областта на таза.

102

4. След това направете разглаждащи движения встрани от гръбнака.

103

5. Преминете към потупващия масаж. В продължение на 10-15 минути потупвайте с върха на пръстите си ребрата на детето. Първо в областта на белия дроб, а след това постепенно нагоре към раменете.

104

6. През 2-3 минути изправяйте детето, за да откашля.

105

7. Можете да прилагате потупващ масаж и при кърмачета под 1 година, но продължителността на процедурата не бива да е повече от 5-10 минути, като е препоръчително да правите масажа „през ръка“ – слагате първо лявата си длан на гърба на бебето, в областта на белия дроб и започвате с потупващите движения с дясната през нея.

106

8. След масажа изправете детето и му помогнете да изкашля секретите.

При правилно изпълнение на перкусионния масаж бебето трябва да се почувства по-добре и да не изпитва болка. Ако то плаче или ако е по-голямо и сподели, че го боли, вероятно трябва да намалите интензитета на потупванията.

Ако детето е с температура над 38 градуса, по-добре не му правете масаж, а се съсредоточете в мерките как да нормализирате повишената температура.

източник: vk.com

Коментари